Skip to content

Voorkeurslijst schoonmaak + antigraffiti.

Voorkeurslijst Natuurbewuste schoonmaakmiddelen Stichting AntiMilieuvervuiling

Detergenten.
Bijna elke detergent, op welke basis dan ook, is niet goed voor het milieu, ook die, welke slechts 3 – 5 dagen nodig hebben, om –primair– afgebroken te worden. Zij tasten in die tussentijd de natuur aan, onze huid en de schubben of kieuwen van vissen krijgen er langdurig onder te lijden.

Daarom moeten wij producten gemaakt met detergenten, of die nu via petrochemie of plantaardig tot stand zijn gekomen, afwijzen. De fabrikant, die geen detergenten heeft in zijn middelen staat bovenaan de lijst, behalve als de werkzaamheid te zwak is gebleken. Ook willen wij fabrikanten stimuleren om het ‘beste’ voorbeeld te volgen wat betreft de natuurzuivere grondstoffen, wij helpen u hierbij gaarne.

Twee fabrikanten zijn zelf al een heel eind op weg, – zie hieronder –

Op deze in 1998 verbeterde lijst staan: Grondstoffen, tips, maar ook de werkzaamheid van elk op de lijst voorkomend merk is getest door STAM. Volledig is de lijst niet, omdat niet alle gevolgen, i.v.m. gebruik of combinatie van de grondstoffen bekend zijn. Bovendien, zijn er al weer te veel merken en helaas niet allemaal even ‘goed’!, [ ‘goed’__ i.v.m. milieu ]. In elk geval staan die middelen op deze lijst, waarvan wij weten, dat hier gelet is op gebruik van grondstoffen, de beste en de wat mindere dus, maar zeker geen ‘slechte’! schoonmaakmiddelen. Wat wel bekend is, proberen wij hier weer te geven.

Anno 2020 is er niet veel veranderd, er zijn wat EKO middelen bij, of van naam verandrd maar globaal is het toch hetzelfde.

Alles wordt in overweging genomen:

1. Vanaf het groeien van de ‘hernieuwbare‘ plantaardige grondstof tot de mensen die erbij betrokken zijn (meestal in derde wereld).
2. De manier van produceren, met veel of weinig energieverbruik en veel of weinig milieubelasting (meestal in Europa).
3. Tot de uiteindelijke belasting, die de verbruiker veroorzaakt.
4. De levensmogelijkheid van waterdiertjes in ‘belast’ water.
5. Een nieuwkomer waarmee de voorkeurslijst “up to date ’98” rekening houdt is de: LIFE CYCLE ANALYSIS: de analyse van de volledige levenscyclus van een produkt, van “geboorte” tot “geboorte”

Twee merken, verdienen een extra vermelding, en met een pioniersfunctie: door eigen spirit heeft Ecover de allereerste volledig ecologische fabriek neergezet, met eigen waterzuivering, door rietveld, biorotor en zonnepanelen. De fabriek produceert energiezuinig, bovendien bestaat het dak uit een golvend voetbalveld, echt gras dus en net zo groot. Hun betrokkenheid bij de derde wereldlanden komt tot uitdrukking door de rechtstreekse aankoop van natuurlijke en biologisch gekweekte etherische oliën in Colombia, waarmee de boeren meer geld kunnen verdienen, dan met drugs!! Een milieuvriendelijk en sociaal iniatief dus.

Auro scoort door zijn biologische kokosolieprojekt in Brazilië, hier wordt geïnvesteerd om een pesticide-, kunstmest-vrij produceren van kokosolie mogelijk te maken, een basisprodukt voor de meeste was- en reinigings-middelen. Om nu niet de hele lijst vol te schrijven, met hoe en waarom, wil Stam verdere vragen, via de telefoon, graag beantwoorden.

Wasmiddelen:

Eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen, met een minimaal effect op het milieu, zijn een geweldige eerste stap om uw huis een beetje meer milieuvriendelijk te maken.

Of het nu gaat om je vaat, was, vloer, lederen sofa of roestvrij keuken.

Van ecologische wasmiddelen van Ecover, tot niet-giftige schoonmaakmiddelen van ‘People Against Dirty’ van Method, tot Ecozone’s Eco ballen voor uw wasgoed. We hopen hiermee alle mogelijkheden aan te bieden van eco-vriendelijke reinigingsproduct. Laat het ons weten!

Zeepje/Seepje is “nieuw”dus hier de link:    seepje.nl

1. Ecover, waspoeder, ontharder, zonder bleekmiddel. Aan een vooraf geregelde waspoeder met onthardingsgraad wordt gewerkt, Amsterdam heeft ’t al, (herkenbaar aan de sticker) .
1. Akwarein, waspoeder, bleekmiddel.
1. Sonnet, zeepwaspoeder, bleekmiddel, ontharder.
1. Groenwende.
1. Ecotop, waspoeder, bleekmiddel, ontharder.
2. Almacabio, met de tip om azijn, als wasverzachter te gebruiken.. bij de laatste spoelbeurt.
3. Ecowise, waspoeder.
4. Senzo, waspoeder.

TIP : Let goed op de dosering, doe waspoeder direkt in de trommel, (dit spaart milieu en geld), in een grof gemaasd nylonkousje of washandje

Ossegalzeep kan vlekken verwijderen en is ook nog eens geheel natuurlijk. Deze zeep bestaat namelijk uit kokosvet, palmvet en ossengal.

Soda is veel beter dan chloor wat je kan gebruiken {bijvoorbeeld toilet} schoon te houden , of om iets te ontvetten en reinigen, dan wordt de bacterie die eigenlijk het echte vuil opeet niet gedood.

Groene zeep werd vroeger voor alle schoonmaakklusjes gebruikt en de zeep werkt nog steeds erg goed voor alle schoonmaakklusjes vooral samen met soda.

Natuurazijn wordt ook wel schoonmaakazijn genoemd. Je kan met natuurazijn douche en ook wc ontkalken en bij het lappen van de ramen.

Citroen kan je gebruiken om bv gootsteen schoon te maken en vooral je magnetron/oven en/of de geur te laten verdwijnen.

Stoffen die niet in een reinigingsmiddel hoeven te zitten en waar u dus op kunt letten of deze op de verpakking van het product staan;

* Polyacrilaat, slecht afbreekbaar.
*Sulfaat, tast rioleringen aan, is slecht ook in kleine hoeveelheden – minder dan 5gr – die nodig zijn om de inspoelbaarheid te verbeteren. Onnodig indien direkt in de trommel gedoseerd wordt.
* Nta, trekt zware metalen aan, remobiliseert ze, zo ook EDTA.
* TAED, bleekactivator, meestal met perboraat als bleekmiddel gebruikt, beter is het kiezen voor percarbonaat.
* Aeo, vernietigen de bacterieën.
* Las, tenside synthetisch, breekt slecht af, geen fabrikant, die dit zal vermelden!
Dus opgepast! En helaas het meest gebruikt, daar dit een spot goedkope grondstof is, behalve voor de natuur.
* Ingebouwde wasverzachters, vernietigen de bacterieën.
* Optische witmakers, het woord zegt het zelf al, ze geven een optisch effect, de vlek blijft daaronder eigenlijk zitten en dat is dan ook dikwijls zichtbaar, als de stof met vlek tegen het licht in wordt bekeken. Ze worden verdacht van allerginiteit.. ook zijn ze kankerver-wekkend! Dus witter dan wit ?????
* Perboraat + bleekactivator, de meeste bleekmiddelen, veroorzaakt maagstoornissen bij vissen, activator is slecht afbreekbaar. Boor in perboraat verwerkt, behoort tot de zware metalen.
* Synthetische en misschien half synthetischewasaktieve stoffen zijn slechter dan natuurlijke wasaktieve stoffen uit zeep. Let goed op alle letters bv. perCarbonaat [wel o.k.] of perBoraat.

Om u enig idee te geven, hier een lijstje met stoffen, die wel mogen.

Wasaktieve stoffen

1. Zepen, vast = Natriumzeep, vloeibaar = kaliumzeep uit plantaardige oliën.
2. Detergenten, waarvan de celafbraak snel gebeurt, (ze verliezen dan hun waswerking, bv. laurylethersulfaat 3 tot 5 dagen ].
Dit is dus duidelijk een tweede keus.
Beter zijn de recent ontwikkelde detergenten op basis van suiker en op basis van eiwitvetzuur, suikerester.

Stam heeft inzage in toxiciteit en huidirritatie van die types.

Afwasmiddelen
1.Ecover 2. Akwarein. 
3.Almacabio 4.Almecabio

Vaatwasmiddelen (machine)

 1. Ecover.
2. Almacabio 3.Sonnet.

W.C.reinigers

1. Ecover.
1. Akwarein.
1. Ecotop kalkoplosser.
tip 2x per week een paar druppeltjes Sivester voor de extra werking en de geur, gebruikt u de middelen echter niet tesamen.
Als na deze tip* nog niet schoon is probeer dan eenmalig met Ecover schuurmiddel, of Akwarein,Gritt
2. Natuurazijn
3. Almacabio.

Dan zijn er nog de Was- en of Vloeibare Onderhoudsmiddelen

1. Auro, meubelolie, bijenwas.
2. De Hoorn
2. Cera
2. De Rit
2. Krispijn (leer)

Vlekkenzeep, ontvlekker:

1. Ecover.
1. Erion, gedroogde gal, de werking optimaal
2. Sonnet.

Anti Graffiti Gevelmeesters http://PSS 20 Duurzaam en Groen

Ook kunt u bij vele karweitjes gebruik maken van soda en/of groene zeep, verkrijgbaar van de merken hierboven genoemd, er is een doekje op de markt, daar zijn we heel blij mee, naam.Greenspeed
Met deze lijst wenken, uitleg en tips hopen wij, stichting Stam u van dienst te zijn geweest. We staan altijd open voor nieuwe kennis op- of aanmerkingen. Stam bedankt allen, die hebben meegewerkt, namens het bestuur en de voorzitter, vriendelijk groeten, Marjolein Soederhuizen.

N. B. Ecover sterk verbetert, Ecotop (vroeger Meta), is dus nog steeds op de markt. Van Ecotop hebben we een brief gekregen, via de “Regenboog”, een ‘goede’ groothandel te Leiden, 071 5790097, dat de grondstoffen van Ecotop (Het merk dat zij dus oa. leveren) nog steeds de zelfde zijn, dus goed.

Anti Graffiti daar is slechts 1 systeem goed genoeg, zie hier utileg en waar te verkrijgen, vergis je er niet in, heel veel systemen middelen zijn wel milieuvervuilend.

PSS 20 Duurzaam en Groen Anti Graffiti systemen

Stichting Stam heeft als doelstelling om informatie te verspreiden, teneinde, door kennis het milieubewustzijn te vergroten.. help ons en wordt medewerker, u kunt ons bellen, schrijven en emailen.

NB:Het kan zijn, dat bedrijven verhuizen of veranderen van naam, dit geldt ook voor de producten, u kunt altijd checken bij de Natuurwinkel.

NB. Dit advies en uitleg, tesamen met de producten zijn genoteerd anno 2005, veel ervan is juist, maar niet alles is nog te koop.

translationmachine, if u cannot read dutch.

Copyright  Marjolein Soederhuizen van www.stichtingstam.nl