Skip to content

De pagina voor de medewerkers 2023 en 2024.

Wij wensen iedereen een tevreden, liefdevol jaar toe met veel bewustte stappen voor moeder aarde.

Stemmen in Maart, mega belandeijk. ool al is het {juist daarom} waterschap en 1e kamer.

Januari t/m maart 2023

Wat een jaar 2022 Corona perikelen, ziekte van bestuursleden en een slechtere tijd voor de aarde

Oorlog en alsmaardoorgaande foute industrie doen de moed in de schoenen zakken.

De multimationals geven niet op en met regeringen zoals de onze, die voor het kapitaal gaan en van het kabinet een soort bedrijf gemaakt hebben, zeker sinds Rutte de skepter zwaait, is het enige wat we kunnen doen diep ademhalen en vooral door gaan met de kleine stapjes die we zetten.

Wij zijn dan ook heel tevreden met de resultaten, hoeveel gemeentes en bedrijven zijn er deze {corona) jaren toch <overgehaald> om meer te doen met wat onze medewerkers hebben aangegeven.

Dankbaar voor uw werk en reacties zijn we dan ook.

Het kikker tijdperk is er weer, kijk dus uit.

Nogmaals het meeste verschil maakt u door niet naar bv. Ikea te gaan, want de gronsdstoffen die er gebruikt worden zijn heel slecht, het vervoer en de energie die gebruikt wordt, schandalig gewoon enne ieder zijn smaak, maar ik vind er niks aan, geen enkel gevoel, geen enkel -eigen- keuze.

Ga naar een echte meubelzaak of recycle/tweedehandswinkel

Uiteraar kunt u ook voor uw daaglijkse booschappen naar lokale winkels gaan.

Bij deze de nieuwe adviezen en boodschappen die u kunt doen de komende maanden.

Nog steeds zijn er ballonnnen oplaat evenementen, daar kan je wat aan doen door de gemeente waar u woon te vragene deze te verbieden.

Probeer in je eigen gemeente een petitie te laten rondgaan tegen vuurwerk, dus een vuurwerk verbod moet er komen, kijk of er een wethouder/bestuurslid dit wil ondersteunen.

Water is belangrijk en wellicht kunt u een regenton actie starten, dat wil zeggen, via uw stad duidelijk maken dat er meer mogelijkheden zijn om zuinig t zijn met water, zoals een verkoop/weggef punt vanuit uw woonplaats voor de inwonenden die dat wel willen. Zoek ook moglijkheden om kenbaar te maken dat dit het probleem gaat worden de komende jaren /eeuw.

Tot slot vragen we u allemaal om vooral de ontwerpen die we de laatste jaren hebben aangekaart opnieuw bj de mensen te brengen,

Wees zuinig met wat u nodig hebt, consuminderen is echt nodig en vooral plaatselijk de boodschappen doen, bij voorkeur in de betere winkels, zoals natuurwinkels, scheelt ook voor uw gezondheid

Wij wensen u succes en blijf vooral bellen en emailen met meer tips voor de stichting.

Tot slot wenst st. STAM u een tevreden en liefdevol 2023

April/Mei 2023

Vraag of het licht uit kan, vooral s’nachts ook, want hoewel veel winkels dicht zijn willen ze toch laten zien wat ze vekopem em vaak wordt licht gezien bv. bij banken tegen inbrekers, maar dat moet dan anders!

WIJ DOEN ONS LICHT UIT VOOR ONZE AARDE

of

OMHELS MOEDER AARDE LEEF BEWUSTER, <! LICHT UIT ! .

Maak een mooie flyer met deze Tekst:

Vooral voor winkels dus ook.

Of heeft iemand een betere tekst? dan graag emailen of bellen.

En sorry dat we deze flyers niet kunnen leveren, maar Stam heeft te weinig geld hiervoor.

Bijna oktober, we gaan herdst en winter in.

Maak van je tegelplaats een tuin, want anders mag je het toch geen tuin noemen.

Kijk of je buren hulp nodig hebben om om een echte tuin te hebben,

Ook kan je onderhoudsvriendelijke tuin maken door hier en daar 2 of 4 tegels te verwjderen en daar struiken oid te planten.

Als je je handen wast, door coronamaatregelen, dan doe de kraan uit na het inzepen, dan minimaal 20 seconden wassen en daarna weer afspoelen.

Blijf opletten of de kachel/centrale verwarming enzo op tijd uitgaat en verder denk na bij wat je koopt, deze website staat vol met wat wel en niet kan en vaak waarom. Kijk ook uit met de zeep die je gebruikt en handgel/milieu.

Ook willen we vragen langs gemeente te gaan en het oplaten van ballonnen te verbieden.

Wij van st STAM waarderen het zeer dat u deze boodschap wil rondbrengen, voor grondwater en dat vooral ten opzichte van landbouw en veeteelt, maar ook wat betreft luchtvervuiling.

Dank jullie allemaal voor de medewerking/hulp/inzet.

Komende maanden willen we zoveel mogelijk aandacht geven aan de natuur, bijen bv. mega belangrijk, zaai wilde bloemen, ga naar een imker en laat je informeren. Kkkers zijn weer on the move, kijk uit alsjeblieft.

Vraag je familie en omgeving om hun stappen bewust te maken, licht en monitors uitdoen, waar je maar kan ook kan je met plaatselijke milieu organisaties, buurthuizen, scholen, bedrijven, dit bespreken.

Maar bij boodschappen, internet bestellen enz. kan je zoveel meer of liever minder doen

This image has an empty alt attribute; its file name is media_xll_1933492.jpg

MEDERWERKERS brief juni – augustus 2023   Water

Water

Beste medewerkers,

Wij van STAM hopen dat jullie nog gezond en energiek zijn, vooral ook om de ”opdracht” te kunnen waarmaken en dank voor de opbeurende support voor onze stichting.

We gaan dan ook onverminderd door, in dit geval is water ons enige doel komend seizoen.

Want water wordt steeds belangrijker, vanwege een dreigend tekort en tekortkomingen in beleid en te weinig begeleiding.

Ook in de industrie en bv. door het drinkwater wordt veel te weinig actie ondernomen, om dit tekort tegen te gaan.

Wij vragen jullie om vooral zelf regentonnen, aan te kaarten bij de gemeente, voor bewatering tuinen en bv douchen, wasmachine enz te bevoorraden, zodat het drinkwater voor echt drinkwater genoeg overblijft.

Het is veel erger dan je zomaar zou aannemen, maar elk jaar is Nederland niet in staat, om het water te bergen, dwz. in bekkens, of opslag, speciaal hiervoor. enz.

Maar vooral de industrie kan een steentje bijdragen ook!

Dus ga naar je gemeente en vraag daar na, wat zij doen, ga naar de industrie in jullie omgeveing, vraag daar of ze al maatregelen hebben getroffen om water te sparen en dat het niet de bedoeling is om dieper grondwater te onttrekken, want dat leidt uiteindelijk in verzakking van de bovenste grondwaterlaag.

Start een aktie om regentonnen en uitleg hoe die te gebruiken, voor wc, douche (regentonwater is veel zachter en het kalkachtige drinkwater is niet goed voor haar en huid), buiten het gebruik van regenwater voor tuin en planten om.

Het zou fantastisch zijn als hiermee we een steentje bijdragen aan een beter waterbeleid.

Dank wederom voor jullie inzet en we hopen op een goed resultaat.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Medewerkers nieuwsbrief SEPTEMBER T/M DECEMBER

ALWEER SEPTEMBER BESTE MEDEWERKERS!

Wat een zomer, te nat en te heet! Veel natuur heeft eronder te lijden.

Zoals ook de maatregelen van de regering, te laat trouwens, want die vergunningen voor boeren hadden vavaf 2009 al niet meer gegeven mogen worden, voor steeds groter en meer vee.

Wat een blamage en veel gif in het grondwater daardoor, maar ook door bv. Chemour, wat door de regering nooit goed genoeg is opgepakt.

We hebben dan ook een hele rechtste kapitaalminnende regering< de laatste 14 jaar en daar wordt wellicht een ander tintje aan gegeven met de verliezingen in november, maar dan moet er veel verantwoordt en goed/beter gemaakt, dat zal geen makkelijk karweitje zijn. Maar Rutte heeft het zinkende schip na jaren van liegen en bedriegen verlaten en met hem veel meer mensen in de huidige politiek.

Maar goed gedane zaken nemen geen keer, maar kan wel aangepakt worden.

Wij kunnen ons steentje bijdragen voor een groener en leefbaarder Nederland, want niet alleen armoe heeft een flinke knauw aan de nederlanders gegeven, ook de oorlog in Oekraine.

Veel geld is gebruikt om foute zaken te compenseren en dat geld is er dus niet meer helaas, wat te doen daaraan?

Daar gaan de het resterende gedeelte van 2023 wat aan doen, zover dat mogelijk is.

Bewaar je klediing voor hergebruik, of maak er leuke kadootjes/speeltjes of surprizes van voor de feestdagen. Ook kan je wellicht ruilen met mensen uit je sraat/buurt, vooral met opgroeiende kinderen. Dan spaar je niet alleen geld uit maar ook grondstoffen door dat hergebruik.

Nogmaals! met water zullen we veel zuiniger moeten zijn, douchen elke dag is gewoon slecht voor huid en water gebruik, ook de meeste zeep en shampoo is slecht voor beide. Heb je en balkon, tuin of ergens een plekje buiten? Zet er een regenton en daarmee kan je dan water geven aan al je planten, binnen en buiten, veel beter dan kraanwater trouwens.

ER WORDT TEVEEL BLEEKWATER GEBRUIKT EN HET DOMME DAARVAN IS DAT HET BEHALVE HEEL SLECHT IS VOOR ONS GRONDWATER, MET BLEEKWATER DOODT JE DE BACTERIE DIE JUIST HET VUIL NATUURVRIENDELIJK VERWIJDERD. Dit is megabelangrijk!! Gebruik de alternatieven hier op deze website aangegeven.

Verder vermijdt ballonnen, gebleekt papier, onkruidverdelger, en ga met de buren meer groen aanleggen. Laat de bladeren in je tuin liggen voor de egels en andere kleine maar o zo nodige diertjes zoals padden, salamanders enz.

Heb je zelf een goed advies? Laat het ons weten en dit ook nog, de kou komt straks er weer aan, vermijdt bont, ook Uggs maar eigenlijk alle leerprodukten en dat is minder moeilijk dan voorheen, aangezien de meeste schoenen niet meer van leer gemaakt worden. Schapenwol is een “bijprodukt” maar misschien kunnen jullie dit juist goed gebruiken, geef ons een idee hierover graag.

Denk ook aan hernieuwbaar papier voor je printer en briefpapier.

Dank voor jullie aandacht en we gaan ervoor, licht uit en minder energie en water gebruiken in huis en op het werk.

Tot 2024, wie weet hoe dat jaar zal gaan, wij van st Stam hopen op een milieugerichte regering.

EXTRA Nieuwsbrief 2023 december/Januari 2024

Beste medewerkers,

Vanwege de komende kou willen we jullie met nadruk vragen om geen bont, ganzedons of eendedons in jassen, dekbedden enzo te kopen.

Ook geen Uggs en dergelijk schoeisel, het is gewoon vreselijk hoe de kangeroes in Australie behandeld worden.

Ook vragen we je langs winkels te gaan die bont verkopen en ze met nadruk te vragen hiermee op te houden, er zijn genoeg alternatieven voor bont en dons.

Verder is er een item wat ons zeer aan het hart ligt vanwege de onderkenning< zelfs door natuurwinkels

> als Ekoplaza, om die zoutlampen te verkopen, terwijl bekend is dat kinderen, katten en honden er heel ziek van worden als ze eraan likken.

Meermalen heeft onze stichting gevraagd, haal deze uit de verkoop of hang er een briefje bij dat het eventueel gevaarlijk kan zijn als deze lampen bereikbaar zijn voor dieren en kinderen.

Maar dat doen ze niet…..ook hier is geld belangrijker dan gezondheid.

Nieuwsbrief 2024 tot en met Juni

Beste medewerkers,

Zoals u gemerkt heeft zijn we niet helemaal up to date wat betreft het nieuws.

Het waren even zware tijden, meer dan de helft van het bestuur was te druk en ook sommige ernstig ziek.

Geen excuus mar het zijn de feiten van een vrijwillig bestuur, waar dan geen aktie vandaan komt.

Maar we zijn weer voltallig aanwezig, vergaderen weer, wat van belang is voor de natuur/milieu.

Zoals gebruikelijk gaan we u vragen om in uw omgeving, gemeente en andere instellingen deze onderstaande acties te ondernemen en daarmee meer inpact hebben.

Zorg zoveel mogelijk dat er geveltuintjes en groene parkjes komen in uw wonomgeving, vraag scholen om van de speelplaats een groene buitenplek te maken, waar je kan spelen en met planten bezig zijn.

Hiervoor stelt onze voorzitter Marjolein zich beschikbaar om te helpen en ook Annebbell Kamerbeek een van bestuursleden.

Geef aan scholen in uw buurt of gemeente aan dat water een heel belangrijk onderwerp is, waarbij vooral zuiningheid wordt geadviseerd.

En hoe in uw buurt een zwerfvuilnis opruimdag, per week of twee weken, waarbij er ook bv ophalen van oud papier en/of karton.

Wellicht weet u zelf daar nog wat bij of andere adviezen, die we dan graag vernemen, via email of telefoon.

0206265208 is het nummer van stichting stam, met voicemail, wat u kan inspreken, de meeste medewerkers weten dit wel, maar voor alle zekerheid en we willen u hartelijk danken voor uw medewerking van het afgelopen jaar 2023.

We gaan er weer voor, de lente begint en kijk op de website hier verder of er nog dingen bij zijn die u ook kan verspreiden, zoals ballonnen verbod bv, Bontwinkels/verkoop ea,

Succes!