Verslag van stichting Stam in 2024
Tot nu toe waren de nieuwsbrieven van stichting Stam de verslagen van wat we doen.
Elk jaar gaan we nu dus een speciaal verslag maken.
In een brief van de belasting stond dat er perse een jaarlijks verlag moet zijn, dus dit is dan die van 2024.
Lespakketten en natuur educatie voor scholen, dit wil zeggen:
Scholen met plantjes/kruiden, educatief lespakket inclusief zaaien, verzorgen en oogsten met bruikbaar lesmateriaal en begeleiding, via oa. Studio Kamerbeek en Scholenstadsdeel centrum.
Thema workshops over bijen, milieu en natuur: kinderen leren hoe bijen werken, waarom ze belangrijk zijn en wat we zelf kunnen doen om ze te helpen.
Praktische alternatieven voor veel in de supers verkrijgbare schoonmaakmiddelen, deze zijn vrij agressief en ipv bleek, amoniak, chloor zijn er andere middelen, bv. natuurazijn, soda en ecologisch {biologisch} goedgekeurde middelen, zie ook lespakket de Milieukist.
Kort handleidingen telefonisch en email voor het veilig reinigen van badkamers, fornuizen, magnetron, kachel en bv airco ed. Vaak met uitleg het waarom, zoals geen chemische vervuiling, gaan schadelijke dampen en respect voor water en bodemsystemen. Maar ook over voedsel, kleding, waaronder schoenen.
Acties voor het oplaat verbod van ballonnen, in gemeents, via medewerekers aan de hand van nieuwsbrief, dus lokale lobby en posters.
Campagne licht uit: waarbij ook weer de medewerker wordt gevraagd naar gemeente en bedrijven, banken, scholen, winkels te gaan.
Natuurvriendelijke adviezen: tips voor groenstrips, biodiversiteit, bijenlinten, insectvriendlijk tuinieren.
Breed bereikbaar & informerend, veelvuldig telefonisch: schoonmaak, vragen over afval, tuinpaden ed.
Online zichtbaar via Linkedin, Facebook met speciale pagina, Mastodon en Bluesky, hier worden adviezen, succesverhalen en campagnebeelden over milieubewust leven verspreidt. Voorheen ook Twitter, maar daar zijn we vertrokken.
Kernactivititen & vaste focuspunten: preventie van milieu en natuur vervuiling via eenvoudige toepasbare tips. Educatie in basisscholen en gemeentes voor structurele gedragsveranderingen.
Lokalelobby & draagvlak vormen: gericht op ballonnenbeleid, lichtvervuiling, gebruik van schoonmaakmiddelen. Advies over alternatieven.
Communicatie over het waarom van duurzaam kiezen, gezondheidargumenten, milieu impact en kosten besparing.
Veel is dus via deze website te vinden hierover.