Skip to content

Lespakket de Milieukist

by marjolein on november 30th, 2010

Stichting Stam
St. Anti Milieuvervuiling
Nieuwe Achtergracht 31hs
1018 XW Amsterdam
Telefoon 0206265208
Email: Stichting.Stam@chello.nl
Banknr.NL80INGB0006932237
K.v.Knr. S209372

Uiteraard kan je ook  bellen/internetten om meer informatie te verkrijgen, over de verpakking, het energieverbruik bij de produktie, het vervoer, zijn de werknemers behoorlijk behandeld?, worden er geen onrechtmatige handelingen gedaan, zoals kinderarbeid, zwaar vervuilende bestrijdingsmiddelen, enzovoort (zoals bij fair-trade chocolade wel goed geregeld is), waar weten we dat dit dus niet gebeurt, want daarom heet het dus o.a. ook Fair(eerlijk) Trade(handel), kijk of er bestrijdings-, conserveer- of elk ander middel/stoffen gebruikt zijn die slecht voor het milieu zijn,  je kan zover gaan als je maar wilt, dit resulteert dan wel in misschien het beste verslag.
Vorm een groepje van drie leerlingen, haal een grote kartonnen doos bij een winkel, plak het (bijgeleverde) groene blad met het woord milieukist erop. Verdeel de doos in 2 helften, door er een karton in het midden te plakken, maak de ene helft rood en de andere groen, dit kan door middel van groen/rood papier erin te plakken of te verven en klaar is de nog lege milieukist, uiteraard moeten de alternatieve ofterwijl de betere milieubewustere producten in de groene helft en dus de andere in de rode helft.
Koop in een winkel iets waar je zelf van zou willen weten, wat hiervan de milieuvervuiling is, koop dan ook het alternatieve product, dus wel hetzelfde product, bv pindakaas, een babyluier, kaas, een potlood, wasmiddel, vlees enzovoort, eentje ”gewoon” bv. uit de supermarkt, wat niet biologisch is en eentje uit een reformzaak/B.D.winkel, d.w.z. een echt biologisch (dynamisch<voeding) of milieuvriendelijker geproduceerd.
Zie ook de keuringsmerken, b.v. Eco, Skall, maar er zijn er wel meer.
Dan gaan jullie na wat de eventuele vervuiling is, zie vooral de lijsten die zijn bijgelevrd en de url’s op onze website (STAM) of  je kan de fabriek bellen, daar krijg/vraag je dan een PR>persoon aan de lijn, die je volledig kan inlichten, kan dit niet, dan bel de Alternatieve Consumentenbond, Milieutelefoon of Milieu-centrum, Natuur en Milieu, of bel of schrijf ons, 0206265208, zie adres hierboven.
Zorg met een groepje van drie medeleerlingen, dat ieder zijn taken krijgt en maak ieder een verslag. Raadpleeg in elk geval het bijgeleverde boekje van Lucas Reijnders -Help Het Milieu-, waardoor je vanzelf leest wat beter is, dit boekje geeft antwoord bij vele vragen.
Hou met de hele groep/klas een verkiezing welk verslag het beste is en herhaal dit lesuur, met de milieukist elk jaar, tot er dus 8 of 10 milieukisten vol met producten en verkregen kennis zijn als je van school gaat.
Degeen die gewonnen heeft mag de producten mee nemen. De verslagen blijven in de milieukist achter en kunnen altijd nagekeken worden of anderzijds gebruikt worden. Tenzij jullie ervoor gekozen hebben om het beste verslag op te sturen.

(www.stichtingatam.nl)   Boven zie je via plaatjes een uitleg, hoe de milieukist tot stand komt (zie website STAM), veel over producten of waar deze vandaan komen, kan je vinden op verschillende pages,  zie je  de url’s(links), die kan je klikken en dan zie je veel meer informatie over wat je eventueel zoekt.

Comments are closed.